torsdag 20. august 2015

Splitboard

Så har jeg kommet til den konklusjonen at brettsesongen med "helbrett" er for kort og tidvis alt for snøfattig. Sist vinter stod jeg ganske mye i nabolagets alpinanlegg. På dager med fint vær eller tykke pudderbyger var det veldig fint å dra i anlegget selv om jeg har blitt trukket av de samme T-krokene hundrevis av ganger tidligere. Men det var også mange snøfattige uker forrige vinter, og det resulterte i harde og flate bakker. Ikke veldig inspirerende.

Denne sen-sommeren har jeg derfor begynt å tråle nettbutikkene etter splitboard-utstyr, slik at jeg forhåpentligvis får mer varierte sesonger framover, med både toppturer og tur i alpinanlegget. Splitboard gir meg også mulighet til en lengre sesong, hvor spesielt april-mai er en fin tid for å dra lengre opp i fjellet. Men også fra november og utover kan man være heldig å finne snø i høyden her i Tromsø.Forrige torsdag var jeg så heldig å kunne plukke opp første brikke i puslespillet, nemlig ett Rome SDS Whiteroom fra Tromsø Ski & Sykkel. Jeg var ikke klar over at det var lokale butikker som førte splitboard her, men det var en positiv overraskelse at jeg tok feil. XXL hadde minst ett splitboard inne sist vinter, men det var jeg mindre overrasket over.

Rome SDS Whiteroom.
Brettet kommer med Karakoram klips, festekroker som holder brettet sammen. Andre brett kommer vanligvis med Voile chinese hooks. Etter hva jeg har forstått, så er ikke Karakoram bindinger kompatible med Voile chinese hooks. Men Karakoram klips kan fint brukes med Voile baserte bindinger. Dette fant jeg ut etter at bindingene mine var bestilt.

Bindingene har ikke ankommet ennå, men jeg har bestilt ett par Karakoram bindinger av type "Split30" med ett rimelig sommeravslag fra "park og pudder". Det uroer meg litt at Spark R&D Tesla bindinger ser ut til å bli foretrukket over Karakoram Split30 når jeg leser litt på diverse forumposter. Men samtidig så virker det ikke som at noen setter spørsmålstegn med kvaliteten på det Karakoram leverer, så dette er ikke lett å bli klok på. Kort oppsummert så er det vel tre ting man må være obs på når det kommer til K-Split30.

  1. Split30 krever Karakoram klips.
  2. Riktig montering er veldig viktig.
  3. Snø og is kan gjøre Split30 vanskelig å montere når man går fra tour (ski) til ride (brett) modus.
De to første punktene skal jeg nok klare å imøtekomme uten problemer. :p

Karakoram har lagt ut en video som illustrerer hvordan man best håndterer snø og is ute i feltet, det gjelder visst å kjenne noen teknikker for effektiv montering under vanskelige forhold.


"48R1DER" i kommentarfeltet til denne videoen kom med ett til forslag, nemlig benyttelsen av en liten kost dersom snøen blir vrien å fjerne. Man kan lese mer om denne løsningen på bloggen hans, om man skjønner japansk vel og merke. MSR Alpine Dish Brush har jeg nå bestilt fra Outnorth. Jeg tror jeg vil bli fornøyd med denne løsningen. :)