lørdag 5. november 2011

Eposttilbydere

Forrige helg tok jeg meg tid til å sjekke ut forskjellige eposttilbydere. Ikke at jeg har spesiell kritikk mot Gmail som jeg har brukt trofast i en årrekke, men det er fordeler og ulemper med alle eposttjenester. Og som jeg oppdaget var det veldig store forskjeller for hva leverandørene har å tilby.

Zoho

Zoho er ikke bare en eposttilbyder, men du får også en svært avansert kontorpakke i nettleseren. Faktisk har Zoho laget kontorprogrammer som er forbausende likt kontorpakker man normalt installerer direkte på PC. I tillegg kan du få epostadresse med ditt eget domenenavn. For anledningen laget jeg min egen *@jhh.name adresse og det fungerte utmerket. Og det koster ikke noe til tross for at Zoho ikke er reklamefinansert. Naturligvis tilbyr Zoho også betalløsning for mer lagringsplass og flere epostkontoer.

Zoho var definitivt attraktivt, men jeg slo det fra meg siden alle ekstra egenskapene ikke erstatter en god eposttjeneste (om det er det man er interessert i), og det var noen upolerte kanter her og der. Zoho gjør en god innsats med å konkurrere med Gmail / Google Docs / Google Calendar men det er egentlig epost med eget domenenavn og god lagringsplass jeg synes er verdt å trekke fram.

GMX

Jeg vet egentlig ikke så mye om GMX annet enn at de tilbyr gratis, reklamefinansert, epost. Jeg tror GMX er lokalisert i Europa (noe som er positivt i disse dager) og de har også en ren tyskspråklig portal, gmx.net, i tillegg til den mer enkle engelskspråklige gmx.com. GMX minner meg om hotmail, men med ett bedre webgrensesnitt. Søker man opp andres erfaringer med GMX er erfaringene delte. Jeg har ikke sett om GMX har noen annen inntektsmodell enn reklamefinansering så jeg antar man får hva man ikke betaler for.

Som Hotmail alternativ synes jeg GMX ser meget bra ut.

My Opera

My Opera (heretter MO) har ett virkelig brukervennlig og flott webgrensesnitt og var en positiv overraskelse. Melder man seg på der får man en @myopera.com adresse. Tjenesten er fortiden fortsatt bare i beta, men den er gratis og ikke reklamefinansert. Jeg synes grensesnittet er litt for enkelt for min smak men det er samtidig veldig elegant gjennomført slik at man ikke vil føle savn etter å bruke eget epostprogram som man har installert på PC'en. Opera ønsker nok at man skal bruke MO sammen med nettleseren Opera.

Jeg har tro på at MO er (eller vil bli) en veldig god tjeneste. Litt om hvorfor jeg tror dette kommer jeg innom når jeg nevner neste eposttilbyder.

FastMail

FastMail (heretter FM) blir ofte nevnt om man søker rundt etter alternative eposttilbydere, og de har ett godt rykte på seg. FM er ikke reklamefinansert men satser i stede på betalende brukere. Siden det var mange som anbefalte FM tok det ikke lang tid før jeg opprettet konto der. Dessverre er webgrensesnittet til epostklienten veldig gammeldags i forhold til hva mange andre leverandører tilbyr og det er som å reise tilbake til tiden før Gmail ble trendsetteren. Jeg orket ikke bruke mye tid på FM og utforsket andre alternativer en stund, inntil jeg med en tilfeldighet oppdaget at FM støtter YubiKey. Jeg eier allerede en YubiKey så selvfølgelig setter dette FM i ett annet lys. En annen ting jeg liker er at man kan opprette alias epost som man kan bruke som alternativ når man ikke ønsker å oppgi den virkelige eposten.

FM holder til i Australia og serverparken deres ligger i New York. For en stund siden ble FM kjøpt opp av Opera, og har med andre ord norske eiere. Uten at jeg har lest om dette noen steder har jeg en god mistanke om at MO kjører på FM servere også. Selv om webgrensesnittet er veldig forskjellig er det elementer her og der jeg dra kjensel av. Opera har også investert i FM og utvidet kapasiteten deres.

Konklusjon

Så, der har vi det. Fire gode eposttilbydere. FM kom best ut etter min smak siden de har ett produkt for avanserte brukere som ikke har i mot å betale for en tjeneste. FM har også ett godt rykte, og med YubiKey støtte er man garantert tryggere når man sjekker epost på offentlige datamaskiner.

Jeg vil heretter bruke FM for epost, men jeg kommer fortsatt til å bruke Google kontoen til alt mulig annet Google tilbyr (denne bloggen blant annet). Gmail videresender eposten min til FM, så jeg er like tilgjengelig som før. :p

MO var en positiv overraskelse, så visst noen behøver en brukervennlig epostløsningen uten masse dill dall (tenker på deg Google) så er MO helt klart en utmerket kandidat.