søndag 11. september 2011

11 september - ti år siden

Det er nå ti år siden 11/9 fant sted i New York. Kanskje det er på plass å skrive noen ord om dette siden det ble en så merkbar hendelse, selv for oss som bor i Norge.

Jeg husker veldig godt da flyene smalt inn i WTC -tårnene. Jeg var innom en skole, og noen fant videoklipp på nettet om flyet som kjørte rett inn i det første eller andre tårnet. Det så helt uvirkelig ut og jeg tenkte vel at dette må ha vært fra en eller annen fantasifilm.

Senere begynte den lokale TV-stasjonen å sende FOX News nesten hele døgnet. FOX News er USAs talerør for republikanere og de konservative. Ettersom jeg for tiden var sykemeldt og hadde god anledning til å se mye på TV fikk jeg indoktrinert en stor dose krigspropaganda fra O'Reilly og kompisene hans.

Snart ble sikkerheten på flyplassene i Norge høyprioritet. Hvordan så drastiske tiltak ble innført uten noe særlig debatt er i ettertid rart å tenke på. En av de første gangene jeg passerte Kirkenes flyplass etter at sikkerhetskontroll var innført ble jeg tatt til siden og sikkerhetsvakten så mistenksomt på min Apple PowerBook. Jeg måtte skru den på slik at han kunne se at det var en ekte PC før jeg kunne gå videre.

Det var ingen kø ved flyplassen den dagen.

I Norge brukes det en milliard norske kroner i året på å finansiere sikkerhetskontroller ved flyplassene.

Når vi nå hører nyhetene om at den amerikanske dollaren er devaluert kan vi jo lure på om det er en sammenheng med at USA har ført to kriger. Først gikk de inn i Afghanistan, senere i Irak. Ti år etter 11/9 er det fortsatt krig i Afghanistan. Hvordan det ligger an i Irak er jeg ikke sikker på lengre. Norge er fortsatt involvert i krigen i Afghanistan og har mistet soldater der.

Når det nå skal markeres at det er ti år siden terrorangrepet i New York fant sted håper jeg at det blir en markering av respekt for pårørende og for de som omkom den dagen. Det siste vi behøver er flere påminnelser på hvorfor de mange tiltakene i ettertid var nødvendige. For beklageligvis må jeg bare si at jeg har fått følgende av 9/11 opp i strupen, spesielt akkurat nå, så kort tid etter de tragiske hendelsene som fant sted 22/7/11. Dagen i dag er en dag med blandede følelser.